Patient Q&A

Kan kaffe påvirke frugtbarheden hos mænd eller kvinder?
Det er almindeligt accepteret, at effekten af forbrug af kaffe på reproduktionssundheden snarere er forbundet med forbrug af koffein end med forbrug af kaffe i sig selv. Til dato viser evidensen, at det er usandsynligt, at moderat indtagelse af koffein (200-300 mg/dag fra alle kilder, ikke kun kaffe*) har nogen væsentlig effekt på frugtbarheden. Studierne er ikke overbevisende, og de er utilstrækkelige til at give specifikke retningslinjer for kaffeforbrug med henblik på vejledning før undfangelse1.

Kan man uden risiko drikke kaffe, når man er gravid?
Ja – de tilgængelige studier fra de seneste 10 år giver ikke overbevisende evidens for, at et moderat koffeinforbrug (200-300 mg/dag fra alle kilder, ikke kun kaffe*) øger risikoen for komplikationer under graviditet2. Kvinder nedbryder dog koffein langsommere, når de er gravide, og kvinder med et stort koffeinforbrug bør kontakte deres læge for at høre, om de skal moderere deres indtagelse af kaffe.

Hvis kaffe/koffein ikke er skadeligt, hvorfor viser visse forskningsafhandlinger så det modsatte?
Det er vigtigt at tage helheden af den videnskabelige evidens i betragtning frem for enkeltstående studier, og generelt har veludførte studier på mennesker ikke vist nogen skadelig effekt på fosteret, hvis en gravid kvinde indtager en moderat mængde koffein (200-300 mg/dag fra alle kilder, ikke kun kaffe*), hvorimod det er mere usikkert om et højere forbrug kan have en uønsket virkning

Hvorfor har jeg ikke haft lyst til at drikke kaffe, siden jeg blev gravid?
Koffeinforbruget har tendens til at aftage i de første tidlige uger af graviditeten, og det falder sammen med tiltagende graviditetssymptomer, som omfatter kvalme og aversioner mod fødevarer, hvilket man mener skyldes høje niveauer af graviditetshormoner.

Er der en risiko for mit barn, hvis jeg drikker kaffe under graviditeten?
Langt størsteparten af den publicerede videnskabelige forskning undersøger virkningerne af koffein i almindelighed på graviditet, ikke indtagelse af kaffe i sig selv. Disse studier har fundet, at moderate mængder koffein (200-300 mg/dag fra alle kilder, ikke kun kaffe*) under graviditet ikke øger risikoen for medfødte misdannelser eller fødselsdefekter hos børn. Det er også usandsynligt, at moderat koffeinindtagelse hæmmer fostervæksten2.

Hvor meget kaffe kan jeg drikke under graviditet uden risiko?
Hovedparten af videnskabelige studier angiver, at en koffeinindtagelse på 200-300 mg/dag er uskadelig3. Det er imidlertid værd at bemærke, at denne mængde refererer til den totale mængde indtaget koffein fra alle kilder, dvs. ikke kun i kaffe*.

Jeg har hørt, at det kan fremkalde spontan abort, hvis man drikker kaffe under graviditet. Er det rigtigt?
En nypubliceret gennemgang af den tilgængelige forskning angiver, at det er usandsynligt, at et moderat koffeinforbrug (200-300 mg/dag fra alle kilder, ikke kun kaffe*) medfører spontan abort2. Ved sunde graviditeter oplever kvinder graviditetssymptomer som f.eks. kvalme og aversion mod koffein. Forskning har fundet, at kvinder, som aborterer spontant, er mindre disponerede for disse symptomer, og som følge deraf mere tilbøjelige til at fortsætte med at drikke kaffe. Det er imidlertid sandsynligt, at spontan abort snarere er forbundet med manglende graviditetssymptomer end med forbrug af kaffe eller koffein.

Kan jeg drikke kaffe, når jeg ammer?
Ja – koffein kan godt nok genfindes i modermælk, men det forekommer i meget små mængder. Ammende mødre kan uden risiko drikke moderate mængder kaffe (2-3 kopper om dagen).

Hvad er de officielle anbefalinger for koffeinindtagelse for gravide kvinder?
Det er almindeligt accepteret, at 200-300 mg/dag kaffe fra alle kilder* er uden risiko. De nøjagtige anbefalinger varierer imidlertid fra den ene myndighed til den anden. F.eks. angiver Food Standards Agency i Storbritannien, at gravide kvinder kan indtage op til 200 mg koffein om dagen, og det samme gør den velgørende organisation March of Dimes i USA. Men American Dietetic Association angiver, at op til 300 mg/dag er uden risiko. Det er på linje med det råd, der gives af EU’s Videnskabelige Komite for Fødevarer.

Jeg har hørt, at der kan være en forbindelse mellem kaffedrikning og akut leukæmi hos børn. Er det rigtigt?
Selv om en gennemgang af forskning tyder på, at det at drikke kaffe under graviditeten kan forøge risikoen for akut leukæmi hos børn, udtalte forskerne selv, at den til dato foreliggende information ikke er tilstrækkelig til at drage konklusioner om årsagssammenhænge, og at der er behov for yderligere undersøgelser på området5.

*  En almindelig kop filterkaffe i DK indeholder omkring 100 mg koffein

 

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.