Fakta til sundhedsprofessionelle

Aldersrelateret kognitivt forfald

  • De kognitive funktioner forbliver relativt stabile indtil 60-års-alderen. De har en tendens til at aftage derefter, især mellem 60 og 80 år.
  • Nyere forskning tyder på, at hjernefunktionen endda kan begynde at aftage allerede ved 45-års-alderen1.
  • Ældre voksne er disponerede for at udvikle neurodegenerative sygdomme, herunder Alzheimers og Parkinsons sygdom.

 

Alzheimers sygdom

  • Mellem 50 og 70% af personer med demens lider af Alzheimers sygdom2.
  • Ca. 1 ud af 20 personer over 65 år lider af Alzheimers sygdom, mens det er under 1 ud af 1.000 personer under 65 år3.
  • Antallet af personer i EU over 65 år forventes at stige fra 15,4 % til 22,4 % af populationen i 2025. Det forventes at der sker en parallel stigning i antallet med Alzheimers sygdom4.
  • På verdensplan har ca. 26 mio. mennesker af Alzheimers sygdom4.

 

Parkinsons sygdom

  • I Europa skønnes det, at næsten 1,2 mio. har Parkinsons sygdom, og der diagnosticeres omkring 75.000 nye
  • Tilfælde årligt i Europa5.
  • Debutalderen for Parkinsons sygdom er almindeligvis over 60 år, men det skønnes dog, at 1 ud af 10 personer diagnosticeres før 50-års-alderen. Der er lidt flere mænd end kvinder, der rammes6.
  • Ifølge Global Declaration for Parkinson’s Disease er der på verdensplan 6,3 mio. mennesker som lider af Parkinsons sygdom, og den rammer alle racer og kulturer6.

 

Kaffeindtag og neurodegenerative sygdomme

  • Forskning tyder på, at et regelmæssigt, livslangt moderat forbrug af kaffe/koffein kan forhale fysiologisk, aldersrelateret kognitivt forfald7, særligt hos kvinder og i specielt hos personer over 80 år8,9.
  • Selv om epidemiologisk forskning tyder på, at et livslangt, moderat kaffeforbrug er associeret med reduceret risiko for at udvikle Alzheimers sygdom7,10, er der behov for yderligere studier, før der kan drages endelige konklusioner.
  • Der er god evidens fra epidemiologisk* forskning, der viser, at risikoen for Parkinsons sygdom falder i takt med, stigende kaffeindtag11,12,13.
  • De bioaktive komponenter i kaffe, der er ansvarlige for disse virkninger på neurologisk funktion, er ikke sikkert identificeret. Koffein spiller muligvis en rolle, men andre neuroprotektive, antioxidative eller antiinflammatoriske substanser i kaffe er mulige kandidater.
  • Med hensyn til Parkinsons sygdom er der en del, der tyder på, at koffein spiller en potentiel forebyggende rolle14,15.
  • Nye studier tyder på, at moderat kaffeindtag også kan reducere risikoen for apopleksi16,17,18.
  • Virkningsmekanismerne, der ligger til grund for kaffes neuroprotektive virkninger, er stadig uklare.
  • Disse data understøtter de gavnlige virkninger af kaffedrikning, men yderligere forskning er nødvendig for helt at underbygge disse virkninger.

 

Referencer

1.
Singh-Manoux A et al (2011). Timing of onset of cognitive decline: results from Whitehall II prospective cohort study. BMJ; 343:d7622 doi: 10.1136/bmj.d7622

2.
Alzheimer Europe (2010). Alzheimer’s disease. Available at http://www.alzheimer-europe.org/EN/Dementia/Alzheimer-s-disease

3.
Alzheimer Europe (2009). Who is affected by Alzheimer’s disease? Available at http://www.alzheimer-europe.org/index.php/Dementia/Alzheimer-s-disease/Who-is-affected-by-Alzheimer-s-disease

4.
Alzheimer Europe (2010). The impact of Alzheimer’s disease in Europe. Available at http://www.alzheimer-europe.org/EN/Research/PharmaCog/Why-Pharmacog/(language)/eng-GB

5.
European Parkinson’s Disease Association (2011). EPDA Annual report 2010-2011. Available at http://www.epda.eu.com/welcome/

6.
European Parkinson’s Disease Association (2011). Life with Parkinson’s. Available at http://www.epda.eu.com/welcome/

7.
Santos C et al (2010). Caffeine intake and dementia: systematic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis;20 Suppl 1:S187-204.

8.
Johnson-Kozlow M et al (2002). Coffee consumption and cognitive function among older adults. Am J Epidemiol;156:842-850.

9.
Ritchie K et al (2007). The neuroprotective effects of caffeine: a prospective population study (the Three City Study). Neurology;69:536-545.

10.
Barranco Quintana JL et al (2007). Alzheimer’s disease and coffee: a quantitative review. Neurol Res;29:91-5.

11.
Hernan MA et al (2002). A meta-analysis of coffee drinking, cigarette smoking, and the risk of Parkinson’s disease. Ann Neurol;52:276-84

12.
Costa J et al (2010). Caffeine exposure and the risk of Parkinson’s disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. J Alzheimers Dis;20 Suppl 1:S221-38.

13.
Ascherio A et al (2001). Prospective study of caffeine consumption and risk of Parkinson’s disease in men and women. Ann Neurol;50:56-63.

14.
Morelli M et al (2009). Adenosine A2A receptors and Parkinson’s disease. Handb Exp Pharmacol;193:589-615.

15.
Iida M et al (1999). Dopamine D2 receptor-mediated antioxidant and neuroprotective effects of ropinirole, a dopamine agonist. Brain Res; 838:51-9.

16.
Larsson SC et al (2011). Coffee consumption and risk of stroke in women. Stroke;42:908-12.

17.
Larsson SC et al (2008). Coffee and tea consumption and risk of stroke subtypes in male smokers. Stroke;39:1681-7.

18.
Larsson SC & Orsini N (2011). Coffee consumption and risk of stroke: A dose-response meta-analysis of prospective studies. Am J Epidemiol; Sep 13. [Epub ahead of print]

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.