Patient Q&A

Kan kaffe hjælpe med at forebygge svækkelse af åndsevnerne hos ældre voksne?
Forskningen tyder på, at et regelmæssigt, moderat kaffeforbrug udsætter svækkelse af åndsevnerne i takt med, at vi bliver ældre1. det gælder især hos kvinder og specielt hos personer over 80 år2,3.

Hvordan udsætter kaffe svækkelse af åndsevnerne i takt med, at vi bliver ældre?
Den nøjagtige mekanisme bag kaffens gavnlige virkning på de intellektuelle funktioner hos ældre voksne kendes vi ikke, dog spiller koffein1,2,3, men også andre komponenter i kaffe såsom antiinflammatoriske stoffer, muligvis en rolle.

Er ældre specielt modtagelige for kaffes gunstige virkninger på åndsevnerne?
Ja. i mange studier ser det ud til, at unge og ældre reagerer forskelligt på virkningerne af koffein i kaffe. generelt er ældre mere modtagelige for kaffes/koffeins beskyttende virkninger på aftagende mental præstation end yngre er4,5,6.

Er det mindre sandsynligt, at jeg vil får alzheimers sygdom, hvis jeg drikker kaffe?
Det er det for tidligt at udtale sig om. men hovedparten af studier tyder på, at ældre, som drikker moderate mængder kaffe regelmæssigt gennem hele livet, måske har mindre risiko for at udvikle alzheimers sygdom end ikke-kaffedrikkere1,7. der er dog behov for mere forskning før vi har klarhed over dette.

Hvor meget kaffe skal jeg drikke for at mindske min risiko for at få alzheimers sygdom?
Det er for tidligt at drage endelige konklusioner. men det ser ud til, at ældre, som regelmæssigt drikker moderate mængder kaffe, dvs. 3-4 kopper koffeinholdig kaffe, måske har mindre risiko for at udvikle alzheimers sygdom end ikke-kaffedrikkere1,7,8.

Hvordan virker kaffe på alzheimers sygdom?
Vi kender ikke virkningsmekanismerne endnu, og der er behov for mere forskning.

Er der lavere risiko for, at jeg vil få parkinsons sygdom, hvis jeg drikker kaffe?
Muligvis. forskningen tyder på, at et regelmæssigt, moderat forbrug af kaffe måske kan reducere eller udsætte udviklingen af parkinsons sygdom hos mænd samt også hos kvinder, som ikke får hormonbehandling9,10,11.

Hvor meget kaffe skal jeg drikke for at reducere min risiko for at få parkinsons sygdom?
Den optimale mængde kaffe er ikke fastlagt, men de positive virkninger er rapporteret for et moderat forbrug (3-4 kopper om dagen).

Hvordan reducerer kaffe risikoen for parkinsons sygdom?
Det er sandsynligt, at koffeinet er ansvarligt for kaffes mulige gavnlige virkning12,13. der er dog behov for yderligere belysning af den nøjagtige virkningsmekanisme.

Er der mindre risiko for at jeg får et slagtilfælde, hvis jeg drikker kaffe?
Den seneste forskning tyder på, at moderate kaffeindtag muligvis kan mindske risikoen for at få et slagtilfælde14,15,16.

Hvor meget kaffe skal jeg drikke for at reducere min risiko for at få et slagtilfælde?
Forskningen tyder på, at personer som drikker ca. 3-4 kopper koffeinholdig kaffe, muligvis har mindre risiko for at få et slagtilfælde end ikke-kaffedrikkere14,15,16.

Referencer

1.
Santos C et al (2010). Caffeine intake and dementia: systematic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis;20 Suppl 1:S187-204.

2.
Johnson-Kozlow M et al (2002). Coffee consumption and cognitive function among older adults. Am J Epidemiol;156:842-850.

3.
Ritchie K et al (2007). The neuroprotective effects of caffeine: a prospective population study (the Three City Study). Neurology;69:536-545.

4.
Swift CG & Tiplady B (1988). The effects of age on the response to caffeine. Psychopharmacology (Berl);94:29-31.

5.
Rees K et al (1999). The influences of age and caffeine on psychomotor and cognitive function. Psychopharmacology (Berl);145:181-188.

6.
Jarvis MJ (1993). Does caffeine intake enhance absolute levels of cognitive performance? Psychopharmacology;110:45-52.

7.
Barranco Quintana JL et al (2007). Alzheimer’s disease and coffee: a quantitative review. Neurol Res;29:91-5.

8.
Eskelinen MH et al (2009). Midlife coffee and tea drinking and the risk of late-life dementia: a population-based CAIDE study. J Alzheimers Dis;16:85-91.

9.
Costa J et al (2010). Caffeine exposure and the risk of Parkinson’s disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. J Alzheimers Dis;20 Suppl 1:S221-38.

10.
Ascherio A et al (2001). Prospective study of caffeine consumption and risk of Parkinson’s disease in men and women. Ann Neurol;50:56-63.

11.
Ascherio A et al (2003). Caffeine, postmenopausal estrogen, and risk of Parkinson’s disease. Neurology;60:790-5.

12.
Morelli M et al (2009). Adenosine A2A receptors and Parkinson’s disease. Handb Exp Pharmacol;193:589-615.

13.
Iida M et al (1999). Dopamine D2 receptor-mediated antioxidant and neuroprotective effects of ropinirole, a dopamine agonist. Brain Res; 838:51-9.

14.
Larsson SC et al (2011). Coffee consumption and risk of stroke in women. Stroke;42:908-12.

15.
Larsson SC et al (2008). Coffee and tea consumption and risk of stroke subtypes in male smokers. Stroke;39:1681-7.

16.
Larsson SC & Orsini N (2011). Coffee consumption and risk of stroke: A dose-response meta-analysis of prospective studies. Am J Epidemiol; Sep 13. [Epub ahead of print]

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.