Print denne side

Patient Q&A

Begge typer diabetes kendetegnes ved høje blodsukkerniveauer, enten fordi kroppen ikke producerer nok insulin, eller fordi cellerne ikke responderer på den insulin, der produceres.

  • Type 1-diabetes er en sygdom i bugspytkirtlen, hvor de insulinproducerende celler er ødelagt. Det medfører, at der produceres meget lidt insulin eller slet ingen. Den viser sig i reglen i barndommen eller ungdommen.
  • Type 2-diabetes viser sig i reglen i voksenalderen og påvirkes primært af livsstilsfaktorer som kost, alkoholforbrug, rygning og fysisk aktivitet. Ved type 2-diabetes er der en kombination af nedsat følsomhed for insulin i muskel-, lever- og fedtvæv – såkaldt insulinresistens og nedsat insulinproduktion. Ved insulin resistens er der brug for mere insulin for at opretholde normale blodsukkerniveauer. Mere end 90 % af sukkersyge har type 2 diabetes.

Kaffe ser også ud til at være egnet til personer med diabetes. Ifølge videnskabelig forskning har indtagelse af kaffe ikke nogen uønsket effekt for personer med diabetes1

Forskning har vist, at en mængde koffein, svarende til to eller tre kopper kaffe om dagen, kan gøre insulinbehandlede personer med type 1-diabetes får mindre tendens til natlige hypoglykæmi episoder (lavt blodsukker)2.

Nyere forskning tyder på, at indtagelse af moderate mængder kaffe er forbundet med en reduceret risiko for at udvikle type 2-diabetes. Risikoen er lavest ved et stigende forbrug af kaffe på op til 6-8 kopper om dagen3.

Forskning har påvist en tilsyneladende sikker effekt ved 3-4 kopper kaffe om dagen3.

Både koffeinholdig og koffeinfri kaffe er forbundet med en lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Det klare svar er, at det ved vi ikke endnu med sikkerhed. Der er fremsat flere hypoteser, og der forskes i de mulige virkningsmekanismer.

Da koffeinfri kaffe har samme effekt som almindelig kaffe, er det usandsynligt, at koffein spiller en afgørende positiv rolle. Andre bestanddele i kaffe, herunder naturligt forekommende antioxidanter, er i øjeblikket ved at blive undersøgt for at fastslå, om de bidrager til at reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Modtag
nyhedsmail

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred


Afmeld nyhedsbrev